SCHNEIDER ELECTRIC – дългата история на един енергиен гигант

В средата на 30-те години на ХIХ век френските стоманолеярни Le Creusot изпадат в тежко финансово положение и са обявени за продан на търг. Компанията е основана пет десетилетия по-рано и в нея участва лично крал Луи XVI. Макар че са вложени невероятните за времето си 30 милиона франка, бизнесът не потръгва. Стоманолеярните са купени от братята Адолф и Йожен Шнайдер. Тогава фирмата заживява втори живот и става предтеча на могъщ енергиен гигант.

Братята Шнайдер са родени във френския град Нанси. По-големият – Адолф - в началото работи в банка и се профилира във финансиране в областта на металургията и производството на желязо. Когато придобиват стоманолеярната, братята се насочват и към военната индустрия, което им носи огромен успех. През втората половина на ХIХ век въоръженията им се използват активно не само във Франция, но и в чужбина. Например, смята се, че по-голямата част от оръдията, които използва Руската империя по онова време, са или произведени от компанията на французите, или в местни фабрики, но по лиценз на Шнайдер. През 1838 г. компанията създава първия френски железопътен локомотив и скоро започва да произвежда почти всички локомотиви, които се движат из страната.

През 1840 г. Адолф се хвърля в политиката и е избран в общинския съвет в Ле Крезо, а на следващата година става и кмет на градчето. Още година по-късно индустриалецът вече е член на Камарата на депутатите. Загива нелепо през 1845 г. като пада от коня си по време на езда.

По-малкият брат Йожен не само че успява да развие компанията, но тръгва по стъпките на Адолф в политиката. През 1851 г. няколко месеца е министър на земеделието и търговията на Втората френска република на Шарл Луи Наполеон Бонапарт, след което е назначен за командир на Ордена на почетния легион.

През първата половина на ХХ в. компанията се разширява и в други страни, най-вече в Германия и Източна Европа. С приключването на Първата световна война, през 1919 г. фирмата се насочва към все по-интензивно утвърждаващата се употреба на електричеството.

През 1948 г. Шарл Шнайдер - един от наследниците на братята, стартира сериозно преструктуриране на компанията. Успехите са сериозни и постепенно фирмата започва да поглъща различни компании от цял свят. През 80-те години на ХХ в. стоманодобивът и корабостроенето са напълно преустановени. Работата на фирмата вече е изцяло в сферата на енергията. А през 1999 г. се появява и името Schneider Electric, което сега е известно навсякъде.

Днес компанията е световен лидер, който разработва технологии и решения, свързани с управлението на енергията и процесите, безопасността, сензорите за движение, софтуерните приложения и др. Schneider Electric смело прилага редица иновации и печели огромна популярност. През 2005 г. компанията въвежда барометър на устойчивост и става първата, която започва да следи за въздействието на работата си върху околната среда и да насочва производството си към намаляване на вредните емисии. През 2021 г. Schneider Electric печели приза за най-устойчива компания в света.

Компанията започва да работи с България през 1990 г., а през 2007 г. закупува завод в Перущица, който по-късно е преместен в Пловдив. През 2022 г. от фирмата съобщават, че ще планират да инвестират около 60 млн. евро в развитието на своя „умен“ завод у нас.

В шоурума на „Стефан Вълев“ ЕООД в гр. Троян също се предлагат стоки на световноизвестната компания, както и системи за ефективно управление на вашия „интелигентен“ дом.