Избираме косачка за трева

Всеки, който има двор знае, че косачката е неизменна част от инструментите, които са ни необходими да поддържаме пространството в добър вид. В крайна сметка никой не иска да гази из трева, стигаща до кръста. Но тук се изправяме пред избор, тъй като на пазара се предлагат електрически, бензинови и акумулаторни, че дори и косачки-роботи. Вероятно ще чуем различни мнения, затова нека се спрем на възможностите, които дават различните видове косачки, за да изберем тази, която ще ни върши най-добра работа.

Площта

Това наистина е от голямо значение. Неслучайно електрическите косачки са най-разпространени. Те са удобни за работа, защото не ни се налага да зареждаме, както се случва с акумулаторите или да наливаме бензин в резервоара, както е при бензиновите. Но електрическите косачки имат ограничен периметър на действие, в зависимост от дължината на кабела. Разбира се, един удължител може да увеличи значително работния им периметър. И все пак той също не е безкраен, затова използването на електрическата косачка се препоръчва за площи до 1 декар.

Предимствата на бензиновата косачка в този случай са, че не сме ограничени в пространството, а и те като цяло са по-мощни. Можем да ги ползваме дори и да спре тока. За сметка на това бензиновите уреди са по-тежки от електрическите и цената им е по-висока.

Теренът

Ако дворът ни е добре заравнен и без голям наклон, електрическата косачка е отличен избор. Но често терените, които трябва да се окосят, са пълни с неравности, имат наклон или трябва да се лавира между лехи. В тези случаи може би по-добрият избор е бензиновата косачка. Ако в двора има неравности, това може да доведе до чести спирания на електрическата. А ако трябва да косим между храсти, дървета и др. тогава кабелът ще ни създаде редица неудобства при работата.

Честота на косене

Ако имаме възможност да поддържаме тревата по-често, тя няма да успее да порасне твърде много и няма да ни е нужно да ползваме мощни уреди. Но в противния случай ще ни е нужно нещо по-силно. Така че за по-висока и жилава трева ще е добре да имаме бензинова косачка. За останалите случаи електрическата ще свърши работа.

Нека се спрем накратко на предимствата и недостатъците на трите вида косачки.

Електрическите

Те са най-разпространени и това не е случайно. С тях можем да работим без ограничение във времето, защото се захранват с ток. Освен това не излъчват вредни емисии. Т.е. няма неприятна миризма и не замърсяват околната среда. Тези уреди са по-леки и са компактни. А и цената им е достъпна.

Основният им недостатък е, че периметърът на работа е ограничен от електрическия кабел.

Бензиновите

Те са по-мощни от електрическите и могат да се ползват когато имаме да окосим по-висока трева. При тях ги няма ограниченията на кабела, затова можем да ги използваме за по-големи площи. Могат да работят на неравни и силно наклонени терени.

Само че периодически трябва да наливаме бензин. Освен това излъчват вредни емисии, по-тежки и обемисти са, а и цената им е доста по-висока от тази на електрическите.

Акумулаторните

Те са много подходящи, ако имаме да окосим трева на по-отдалечени места. Като цяло са по-леки от бензиновите и електрическите. Не сме ограничени от кабел и няма вредни емисии.

За сметка на това са с по-малка мощност и след изчерпване на акумулатора ще трябва да изчакаме по-дълго, за да се зареди.

В Градинския център на „Стефан Вълев“ ЕООД се предлага разнообразие от инструменти, които са ни нужни за поддържането на градината и двора. Разбира се, има и косачки от утвърдени производители. В шоурума на фирмата ще откриете всичко за строителството и ремонта.