Какъв покрив да изберем за нашия дом?

Покривът е един от най-важните елементи при строителството на дом, защото той предпазва цялостната конструкция на жилището. Ако е правилно изграден, подобрява визията на сградата и защитава фасадата от разрушение.

Съществуват два вида покриви – скатни и плоски. Скатните покриви се характеризират с определен наклон и са едни от най-широко разпространените в страната. Плоските покриви от своя страна дават възможност за разчупване на архитектурата на сградата и не изискват специална конструкция. Често пъти имаме вече изготвена основа за покриване на дома и ни остава единствено да изберем какво покритие да поставим. Изборът е доста богат и потребителите могат много лесно да се объркат и затруднят в подбор на правилния материал - а той зависи от вида на покрива.

При скатните покриви най-често се използват традиционните керамични керемиди. Те предоставят възможност за добро оформление и се постига класически вид на къщата. Предлагат се в богато разнообразие от цветове, форми и начин на подредба. Основни предимства са това, че са огнеупорни и най-вече добрата цена, на която се предлагат. Но също имат и недостатъци. Първият е свързан с теглото на цялостната конструкция, а другият с изискванията за минимален наклон за монтаж.

Друг вариант за покритие на покрива са металните керемиди. Те създават стилна визия на жилището и са особено подходящи за реставрации. Дългият им живот и богатото разнообразие от цветове ги правят широко разпространени. Металните керемиди не утежняват излишно покрива и не обременяват конструкцията на дома. Недостатък е, че нямат шумоизолиращи свойства и това може да се окаже проблем за много хора.

Битумните керемиди се използват, заради малкото си тегло и бързия монтаж. Те не се нуждаят от силен наклон и успешно имитират други покривни покрития, заради което са предпочитани от много хора. Единствен проблем при тях е, това че ако не са поставени правилно, при силен вятър може да се наруши целостта им.

Сред вариантите за покривно покритие се намират и екологични такива като каменните плочи, чрез които можете да придадете на дома си както класическа, така и много модерна визия. Покривите от камък са изключително здрави и сигурни. Притежават огнеупорни качества и са бързи за монтаж, но изискват по-големи инвестиции.

При скатните покриви се срещат и варианти от метал, които дават елегантна визия, устойчивост и възможност за покриване при всякакъв наклон. Тяхното изграждане е значително по-евтино спрямо другите материали и в световен мащаб се забелязва тенденция да се използват все повече. Те са много по-леки и по-устойчиви, а възможностите от шарки са неограничени.

Плоските покриви от друга страна са все още рядко срещани по нашите географски ширини, въпреки че излизат много по-изгодно от скатните. Те са лесни за поставяне и не изискват специална конструкция. Ако са направени качествено са много икономични и не изискват особена поддръжка. Друг плюс при плоските покриви е, че предоставят възможност за така нашумялата инициатива за озеленяване. Това дава възможност за повишаване на топлоустойчивостта на сградата, както и предоставя по-добра шумоизолация.

Дали ще изберете скатен или плосък покрив зависи от архитектурния план на вашия дом, но що се отнася до покривните материали – техният избор зависи единствено от вас. Инвестирайте в качествена изработка и материали, за да си осигурите комфорт и спокойствие. Посетете шоурума на „Стефан Вълев ЕООД – всичко за строителството и ремонта“ в гр. Троян, ул. „Академик Ангел Балевски“ №9 и попитайте нашите консултанти за подходящите за вашия дом покривни решения.

Още новини