ДА СТРОИМ ЛИ ПРЕЗ ЗИМАТА?

Приема се, че да строиш докато навън температурите са минусови, не е най-доброто решение. Има случаи, в които блокове, изградени точно в такова време, много скоро започват да създават маса проблеми на обитателите си. И все пак – възможно ли е да се предприемат работи по грубо строителство при зимни условия? Разбира се! Доказва го опитът на северните страни, в които климатът е значително по-суров от този в България. Там се строи въпреки, че температурите често са под нулата. Но, естествено, при спазването на някои специфични технологични изисквания. Те със сигурност оскъпяват малко самия проект, но в крайна сметка кое е за предпочитане – да вложиш малко повече средства, но да разчиташ, че къщата ти е построена здраво или да я вдигнеш възможно най-евтино и после да съжаляваш горчиво, че си го сторил? А и средствата, които биха се дали впоследствие, ако спестим допълнителните разходи, ще са в пъти повече. Можем да не се съмняваме в това.

Основният проблем

Главната беда при строителството при ниски температури се получава от бетона. Проблемът е, че ако се допусне замръзване на водата, докато все още не се е свързала с цимента, това може да доведе до дезинтегриране на сместа и да я направи негодна за работа. Дори да бъде размразена водата впоследствие, такъв бетон би бил значително по-слаб от нужното. Общо взето, когато температурите са твърде ниски, циментът не се свързва с водата по най-добрия начин. А когато термометърът показва доста под нулата, е възможно водата и циментът да не се свържат изобщо. Т.е. в тези случаи е от особена важност преди замръзването на водата бетоновата смес да достигне достатъчна якост, за да не се отрази студът пагубно върху нея. Освен това за строителните работи, особено в зимни условия, е важен и класът на използвания бетон. Особено ясно тези проблеми проличават при бетоновите плочи, защото слоят е по-тънък, а площта е голяма.

Възможните решения

Разбира се, при съвременното строителство сезоните вече не са фактор, който може да спре работата. Инвеститорите се стремят да завършат обектите си в срок и дори строежът в зимни условия да се оскъпи малко, това е за предпочитане пред алтернативата да се чака с месеци, докато дойде пролетта. А решения има. При това напълно доказали своята ефективност. Просто трябва да се съблюдават някои специфични изисквания при работа в зимни условия. На първо място е необходимо да се постигне по-бързо втвърдяване на бетона, като за целта се използва по-качествен и бързовтвърдяващ цимент. Съществуват и химически добавки, които не позволяват замръзването на водата.

Но за да сме сигурни, че бетонът е достатъчно годен за работа, това понякога не е достатъчно, особено ако температурите са по-ниски от -8 градуса по Целзий. Затова специалисти препоръчват да се направи така, че бетонът да изстива по-бавно. Това може да стане чрез изработването на топлоизолационен кофраж или когато положената смес бъде предпазена с топлоизолационни покривала. В скандинавските страни проблемът със замръзването на бетона се решава чрез поставянето на минерална вата или армирано фолио, като се използва парогенератор.

Друг вариант е да се подгреят водата, пясъкът и чакълът. Конкретните температури зависят от цимента, който ще бъде използван за направата на бетоновата смес.

Така че, ако сте решили да строите през твърде студените зимни месеци, това е възможно, но е добре да направите и необходимата подготовка. И е силно препоръчително да ползвате съветите на специалисти, които имат опит при работа в подобни условия.

А материалите, инструментите и всичко, което ще ви бъде необходимо за строежа, можете да намерите без никакво усилие. Те се намират в шоурума на Стефан Вълев ЕООД – всичко за строителството!