Ред е на терасата: как да изберем най-подходящата настилка

Балконът, терасата, веранда… Любима част от всяко жилище, но често се случва да бъде и най-неглижираната „стая" в дома. Когато стане дума за ремонт, те все отстъпват по приоритет на останалите основни помещения и търпеливо чакат и на тях да им дойде редът. Но стига вече, време да се захванем и с тяхното освежаване, като първата ни работа е да се погрижим за пода.

Освен, че трябва да отговаря на вкуса ви, настилката на едно такова външно помещение задължително трябва да бъде съобразена и със спецификите на атмосферните условия. Тя трябва да бъде устойчива едновременно на студ и на топлина и влага, да не бъде хлъзгава при дъжд и да се почиства лесно във всеки един момент.

Бетонни изделия

Те са всичко друго, но не и еднообразни и предлагат богати и гъвкави индивидуални възможности за оформление чрез цвят, форма и повърхност. Освен това се отличават с високата си устойчивост, лесно почистване и дълъг живот. Бетонните изделия издържат дори и на най-високите температури, а запазването на едрозърнестата структура, както и високата устойчивост, предотвратяваща пукнатини и деформации, са други свойства, характерни за бетона.

Бетонът се произвежда от естествени суровини и напълно подлежи на рециклиране, освен това в производството се използват местни суровини.

Нaшите партньори от Semmelrock са верни на мотото си “Страст към настилките’’, което ги вдъхновява да създават неповторим дизайн на бетонни и керамични подове, подходящи за всякакви открити пространства, включително и тераси и балкони.

Дървени материали

През последните години се появиха интересни решения за външни настилки от дърво. Те са изработени от специални дървесни видове по технологии, които гарантират дълъг живот на материала, като го предпазват от стареене. Монтажът е лесен и не изисква специални умения, а този вариант ще ви даде прекрасна възможност да създадете атмосфера, в която ще се чувствате много уютно и в близост с природата.

Подът от дърво е изключително е топъл и екологичен, но е важно при избора на дърво за открити пространства да се спирате на материал от иглолистни или екзотични породи, устойчиви на висока влажност и UV лъчи. Дъбът е особено издръжлив, но такава настилка няма да бъде евтина, особено тогава, когато става дума за помещение с голяма квадратура.

Каучукуви (гумени) настилки за тераси

Материалът е лек, устойчив на влага, мек и топъл, като повърхността е стабилна и не се хлъзга. Гумено покритие се препоръчва при семейства с деца, тъй като предпазва и при удари. Можете да покриете пода с този материал без да ви се налага да викате майстор у дома, но трябва да се помни, че изборът на вида гума зависи от начина на инсталиране (трохи, гранули).

В последните години каучуковите (гумени) плочи за тераси и балкони намират все по широко приложение. Това се дължи на факта, че са абсолютно устойчиви на всякакви атмосферни условия, не задържат вода, не замръзват и запазват своите характеристики дълги години, а за капак се славят и като добър звукоизолатор.

Каквито и материали да изберете, те трябва да бъдат достатъчно тежки или здраво фиксирани, така че да не се местят, пързалят и разместват при силни ветрове. Добре е да имате предвид и отвора за оттичане на вода.

Нашите служители могат да ви бъдат от полза с още много съвети в избора на настилка, а щом се спрете на подходящият за вас материал, идва ред на най-приятната част: дизайнът. В магазините ни ще откриете огромно разнообразие от красиви и функционални настилки, а в случай че искате да направите нещо по-нестандартно винаги можете да ги комбинирате като съвместите камък и дърво например.

Е, успяхме ли да събудим въображението ви и да ви заразим с ентусиазъм за предстоящия ремонт на терасата?