Как правилно да изберем интериорните врати?

Изборът на вътрешни врати никога не е било лесна задача, а многобройните предложения на производителите я правят още по-трудна. Потребителите са поставени пред труден избор, защото те вече не служат само за отделяне на помещенията, но трябва да съобразят и дизайна на отделните врати с цялостния интериор на жилището.

За да улесним подборът на правилните интериорни врати, ние от „Стефан Вълев“ събрахме няколко стъпки, които ще ви помогнат да се насочите към правилните варианти за вас:

1.На къде да се отваря?

Първата стъпка при избора на интериорна врата е да се определи в коя посока ще се отваря. Имайте предвид, че при влизане в помещението е добре да се вижда по-голяма част от него, а не да се закрива. Ключовете за осветление трябва задължително да са от страна на дръжката, така че да не се налага да заобикаляте вратата. И за финал е нужно да съобразите разстоянието между вратата и мебелите в стаята. При отваряне тя не трябва да опира в шкафове, дивани или друго обзавеждане.

2.Какви да бъдат размерите?

Препоръчително е в обитаемите стаи да се използват врати с ширина 80 см, за да можете да внасяте мебели без затруднение, докато в килери и помещения, които се използват по-рядко, може да заложите на обичайните 60 см. Не се подвеждайте, че по-широките врати са по-удобни, защото е възможно при отваряне на крилото, то да заема голяма част от помещението или да опира в мебелите.

3.Как да се отварят?

При избора на интериорни врати е нужно да съобразим как да се отварят те. Срещат се различни разновидности, като най-често използваните са тези, които са окачени на панти и се отварят към вътрешността на помещението. Но когато разполагате с по-малко пространство е добре да заложите на плъзгащи се врати, които ще ви спестят място. Компромис между двата варианта са сгъваемите тип „хармоника“. Те са лесни за монтаж и не заемат излишно пространство в стаята.

4.От какъв материал да са изработени?

Изборът на материал зависи изцяло от помещенията. Хубавото при интериорните врати е, че те за разлика от външните не са подложени на влиянията на околната среда и не е необходимо да са толкова сигурни. Ако сте се насочили към лесни за монтаж врати, то тогава можете да изберете такива с пълнеж тип „пчелна пита“. Те са изключително леки, а също и много по-изгодни. Ако пък желаете да изолирате шума от други помещения е добре да заложите на врати с олекотен ПДЧ материал. Този пълнеж притежава по-голяма здравина и по-добри шумоизолиращи свойства. За максимална издръжливост и устойчивост, вратите от плътен ПДЧ са най-подходящи.

5.Какъв дизайн и цвят да изберем?

Най-важни фактори са дизайнът и цвета на вратата. Дизайнът може да е изчистен, с външни панти, със стъкло и други. Плътните врати са подходящи за килери и мазета, докато тези с матирано стъкло за общи части и коридори. Изборът на дизайн зависи изцяло от личните ви предпочитания. Цветът на вратите трябва да подхожда на подовата настилка. Може да заложите на контраст между пода и вратите, но задължително трябва да се запази еднаква дървесна структура.

В заключение можем да обобщим, че изборът на интериорни врати зависи изцяло от личните ви предпочитания, стил и вкус, но също така и от функционалността им. Вратите са дългосрочно решение, поради което не трябва да подценяваме и прибързваме с техния избор.

Ако ви предстои ремонт, ние от „Стефан Вълев ЕООД” ще се постараем да отговорим на вашите нужди. Посетете ни на адрес: гр. Троян, ул. „Академик Ангел Балевски“ №9 и попитайте нашите консултанти за помощ при избирането на интериорни врати за вашето жилище.