Хидроизолация на покрива

Едва ли е нужно да бъдем убеждавани колко е важен покривът за къщата. Но за да бъде той наистина надежден, е нужна солидна хидроизолация, на която да можем да разчитаме за максимално дълъг период от време. Както и в други случаи, изборът на хидроизолация зависи от това какъв е типа на покрива, площта, която ще бъде изолирана, природните характеристики, покритието и др. И е много важно да не подценяваме тази част от строежа, защото и най-малките пробиви могат да ни създадат редица проблеми след време.

Каква хидроизолация да изберем?

Това е първият съществен въпрос, пред който се изправяме, когато предстои хидроизолацията на покрива. Най-краткият отговор със сигурност е, че трябва да използваме качествени материали. Да, вероятно цената ще бъде малко по-висока. Но нека за момент си представим колко още би ни струвало, ако не след дълго се появят влага, мухъл, петна по шпаклованите ни и боядисани стени или още по-зле – ако започнат течове, които да съсипят не само стените, а и мебелите ни. Със сигурност ще ни струва доста повече, отколкото ако инвестираме в по-качествени материали за хидроизолация.

Най-подходящото време

Специалисти са на мнение, че ако покривът ни не е ремонтиран през последните 15-20 години, дори не е нужно да се колебаем – полагането на нова хидроизолация е просто задължително.

Разбира се, появят ли се и най-малките течове, това е ясен знак, че трябва да се предприеме цялостна подмяна на изолацията.

Поставянето на хидроизолация е добре да става в период, в който няма валежи.

Изборът на материали

Приема се, че най-слаба е хидроизолацията със стъклен воал, защото не издържа големи разширения и има малка деформация при опън. За да се подобри надеждността, се препоръчва да се постави допълнителен слой от нетъкан полиестерен текстил.

Една от най-масово разпространените хидроизолации е битумната. Тя е и една от най-отдавна използваните в света. Същността ѝ е чрез полагането на битум да се изгради солидна водонепропусклива мембрана. Битумната хидроизолация е подходяща и за защитата от влага, затова се използва активно и в основата на сградите.

Много е важно преди поставянето на самата изолация повърхностите да бъдат добре почистени и измити. Също така да се провери дали някъде не се е задържала вода. Преди полагане трябва да се мине с битумен грунд. Специалисти препоръчват да не се избира много тънък пласт битумна изолация, защото е по-малко издръжлива и може да се напука. Хидроизолацията ни би имала по-дълъг живот, ако поставим два пласта битум с посипка.

Смята се, че най-добрият вариант за плоски покриви или покриви с малък наклон е рулонната битумна изолация. В този случай добро решение са и синтетичните покрития от PVC изолационни мембрани с армираща полиестерна мрежа.

Друг възможен вариант е да хидроизолираме с течна гума. Едно от предимствата ѝ е в това, че покритието е безшевно. Шевовете, които съединяват рулоните на битума, традиционно са слабо място на този тип изолация, а в случая с течната гума няма нито шевове, нито други скрепващи елементи. Материалът е с много добра еластичност, като може да издържа на високи температури.

Редовните клиенти на „Стефан Вълев“ ЕООД знаят, че какъвто и строеж или ремонт да сте планирали, в шоурума на фирмата можете да откриете всичко, което ще ви е нужно за грубия строеж и сухото строителство. Тук има богата гама и от аксесоари, работно облекло и инструменти, подходящи за различни дейности. Разбира се, предлагат се покривни и хидроизолационни системи от водещи производители.

Още новини