Как ролетката оживя?

Едва ли има човек, който не се е дивил на изключителната прецизност, с която древните римляни са градили крепостни стени, виадукти, амфитеатри, улици и сгради. Още повече, че говорим за строителство във времена, в които познатите ни мерки за разстояние тепърва са били измисляни. Но как са правили изчисленията? Оказва се, че античните майстори са използвали маркирана лента от кожа, за да направят необходимите измервания. Макар да се различава доста от съвременните инструменти, това средство може да се смята за първообраз на ролетката

Навярно ще ви прозвучи невероятно, но модата е „виновна“ за изобретяването на навитата в собствена кутийка метална измервателна лента. При това, без да има нещо общо с взимането на мерките за дрехи и разкрояването на платовете. Първият дизайн на пружинна лента за измерване е патентован през 1829 г. от британеца Джеймс Честърман, който произвеждал „плоска тел“, използвана от моделиерите за оформянето на популярния през XIX в. кринолин. Но тъй като модните тенденции често се менят, полите с метален обръч скоро били демоде и Честърман се озовал с огромни количества продукция в излишък. Тогава му хрумнала идеята да разграфи дълги парчета от олекотената стоманена лента и да я предложи на пазара зануждите на геодезистите.

Приблизително 200 години по-късно ролетката е верен помощник за всеки, комуто се налага да вземе размери, без значение дали е занаятчия, професионалист в строителството и ремонта или домашен майстор. За да ви служи тя дълго и прецизно обаче, трябва добре да обмислите какъв инструмент да си купите, като съобразите решението си с това за какво ще се използва. Късата ролетка, например, не е подходяща за измерване на открити площи и големи повърхности, но е идеална за употреба у дома. И макар цената винаги да е от значение, ние от Стефан Вълев ООД съветваме да заложите на малко по-скъп, но качествен и надежден вариант. Такъв е джобният модел STABILA BM 40, което се предлага с различни дължини на измервателната лента, достигащи до 10 м.

Ролетката BM 40 е солидна и издръжлива, с устойчива на износване повърхност, която удължава периода ѝ на експлоатация. Тя е инструментът, който може да направи работата на всеки домашен майстор, монтажник или строителен техник по-лесна и по-прецизна.

Основните предимства на продукта са:

 • Устойчив пластмасов корпус с ударопоглъщащо покритие STABILA и жълта, стоманена, извита измервателна лента.
 • Двустранна скала за максимално лесно четене на данните.
 • Висококачествено полиестерно покритие, което осигурява оптимална защита на скалата от износване.
 • Патентована кука от STABILA с абразивно покритие, което предотвратява плъзгането.
 • Мощен механизъм за прибиране на лентата – изключително бързо прибиране, дори и при пълно разгъване.
 • Ефективен бутон за лесно спиране и заключване на измервателната лента.
 • Допълнително подсилване с метална пластина в началото на измервателната лента.
 • Ергономичен дизайн на корпуса, който позволява сигурен захват.
 • Червени десетици за бързо ориентиране и четене.
 • Метален клипс, чрез който ролетката лесно се закача към колана, за да бъде винаги под ръка.
 • В съответствие с Европейската директива за измервателните инструменти.
 • Клас на точност II

Подвижно прикрепване на куката за прецизност при вътрешни и външни измервания.

Пълна маркировка за CE и метрология и Европейски сертификат за изпитания.

Заповядайте в шоурума на „Стефан Вълев ЕООД – всичко за строителството и ремонта“ на адрес: гр. Троян, ул. „Академик Ангел Балевски“ №9, за да се запознаете с пълната гама измервателни инструменти на немската компания STABILA.