Каква да бъде подовата ни настилка?

Днес има разнообразни възможности за интериорни решения. Можем да направим къщата или апартамента си напълно съвременни. Можем и да се спрем на ретро вариант. Можем да изберем светли цветове или пък да търсим нещо по-необичайно. Разбира се, решенията ни ще се базират на това с какви помещения разполагаме, тяхното разположение и функциите, които ще имат. И не на последно място, дали ще можем да си позволим цената на това, което бихме искали да постигнем.

Но каквото и интериорно решение да приемем, трябва да имаме предвид, че подът е особено важна част от него. А що се отнася до вида на подовите настилки, тук вариантите са много и всеки от тях има различни характеристики и предимства. Затова, преди да купим, трябва да направим правилната преценка.

За по-влажните помещения

Изборът на подовата настилка зависи преди всичко от това в какъв тип помещение ще бъде поставяна. Ако избираме настилка за помещения, в които има повече влага, е добре да се спрем на варианти с по-водоустойчиви настилки, каквито са керамичните – теракота или гранитогрес. Ако изберете теракота, трябва да имате предвид, че тя се препоръчва за помещения, в които има по-малко натоварване, тъй като е по-чуплива. За разлика от нея, гранитогресът има по-голяма здравина. Подходящ е и за открити пространства, като тераси или градини. И двете настилки са лесни за почистване и не пропускат вода.

Друго възможно решение за по-влажните помещения са материалите от естествен камък, като гранит или мрамор. Те могат да придадат изключително елегантен вид и да добавят стил. Но и цените им са по-високи. А и не задържат достатъчно топлина, затова често се налага да се добави и подово отопление.

За стаите

В стаите, в които живеем, най-честият избор е на подови настилки, които да внасят уют и топлина. Тук вариантите също са поне няколко. Настилките от естествени материали, като паркет или дюшеме, са класически вариант, който може да внесе комфорт и стил в дома ни. За изработката им най-често се използват дъб, ясен, акация, бук, чам и др. Но естествените материали имат и свои недостатъци. С течение на времето дървеният материал може да се свие и да се образуват фуги. А с това да се появи и неприятно скърцане. И не на последно място трябва да се има предвид, че естествените материали струват доста по-скъпо.

През последните години ламинатът се налага като най-масово използваната подова настилка както за дома, така и за офиса. От една страна монтажът е много по-бърз, а от друга - цената му е напълно достъпна. Цветовите варианти са вече толкова разнообразни, че с негова помощ могат да се постигнат изключително интересни интериорни решения. Опасностите пред тази подова настилка са, че е по-податлива на деформация при наличието на висока влажност и може да се надере при триене. Но и самите ламинати са много различни. Затова, ако искаме да имаме по-траен ламинат, е добре да погледнем неговата дебелина и защитата на повърхността му.

Каквато и подова настилка да изберем, едно от важните неща е да можем да си я осигурим бързо, без да се налага да чакаме дълго време за доставка. Затова стремежът на „Стефан Вълев“ ЕООД е да поддържаме големи наличности от повечето видове подови настилки. За клиентите ни са осигурени възможности да добият представа за съответния материал чрез различни мостри. А ако все пак ги няма в наличност, имаме изградена система за доставки, чрез която избраният материал ще бъде при вас само след броени дни. А за още по-голямо удобство за клиентите, предлагаме и монтаж на ламинат.

Още новини