Двускатен или четирискатен покрив?

Днес строителните технологии за грубо и сухо строителство напреднаха дотолкова, че позволяват огромно разнообразие от проекти за къщи. А стремежът все повече е към това сградите да бъдат по-оригинални и по-разчупени. Разбира се, когато говорим за дизайн на къща, едно от важните решения, които трябва да вземем, е колко скатен да е покривът.

Тук вариантите също никак не са малко, като все повече се прилагат смесени конструкции. Какъв да бъде видът на покрива може да зависи от различни фактори: натоварването, обемът и формата на сградата, нейната височина и т.н. При по-малки къщички или навеси е възможно да изберем и едноскатен покрив. Но нека се спрем на двата най-разпространени „класически“ варианта – двускатния и четирискатния покрив – и да видим накратко техните предимства и недостатъци.

Двускатният покрив

Този вид покрив е предпочитан поради няколко причини. От една страна изчистената му форма прави работата по изграждането му значително по-лесна и по-бърза. От друга страна, двускатният покрив позволява да се усвои повече подпокривно пространство, като там може да се направи стая. При това тази стая би била по-добре осветена, защото може да се оставят отвори за прозорци на фасадата. Двускатният покрив има и по-добра възможност да издържи на дъжд и сняг. Това е така, защото липсата на вдлъбнатини дренира водата много по-лесно и тя не се задържа върху покрива. Смята се, че двускатните покриви могат и да не се нуждаят от допълнителна хидроизолация.

Разбира се, съвсем идеални решения не съществуват. Двускатният покрив не е съвсем подходящ, ако сградата има по-голяма широчина. Тогава ще се наложи изграждането на допълнителни опорни стълбове, което пък ще отнеме от подпокривното пространство. Този вид покрив не е толкова издръжлив на силни ветрове, защото те могат да развалят покритието. Друг недостатък на двускатния покрив може да се появи в момента, когато решим да надградим къщата. В този случай просто ще трябва да правим покрива наново.

Четирискатният покрив

Тази покривна конструкция също е широко разпространена. Приема се, че това е класическият покрив на българската къща. Състои се от четири равнини, спускащи се под еднакъв наклон. В зависимост от къщата, те могат да бъдат еднакви по размер или да бъдат две триъгълни /крайни/ и две трапецовидни /фасадни/ равнини. В този случай на върха се образува т.нар. гребен. Четирискатните покриви могат да бъдат изпълнени в различни варианти: датски, холандски, мансарден и др.

Основното предимство на четирискатния покрив е стабилността на конструкцията. За разлика от двускатните покриви, четирискатните са значително по-издръжливи на ветрове. А наклонът също не позволява по покрива да се задържа сняг или вода.

Един от недостатъците на четирискатните покриви е, че скосяването намалява значително възможностите за използването на подпокривната площ. За да се получи мансардно помещение с достатъчно високи тавани, то трябва да е разположено под билото, като за по-доброто му осветяване ще се наложи да се правят капандури. А това увеличава и цената на самия покрив. Изобщо, цената на този покрив е по-висока, защото той изисква по-прецизно пресмятане и е по-сложен за изпълнение.

За изграждането на качествен покрив, който да издържи с години, са необходими различни материали и инструменти. И най-вече добри керемиди. В шоурума на „Стефан Вълев“ ЕООД в гр. Троян има и качествени керемиди от утвърдени световни производители, и инструменти с доказани качества. Както и огромна гама от строителни материали, работни облекла и аксесоари, които ще направят вашия строеж или ремонт много по-лесен и удобен.