ИСТОРИЯТА НА КОСАЧКАТА ЗА ТРЕВА

През ХVIII в. в парковете на английските аристократи се налага нова мода в ландшафтния дизайн. Водещият дотогава френски стил на строго геометрично оформление е заменен от стремеж към използването на по-естествените форми. Парковете вече са в близост до именията и се оформят големи поляни, които стават повод за появата на нови спортове, като футбол, крикет, тенис на трева и ръгби. Разбира се, такива мащабни тревни площи изискват и поддръжка, която тогава става с помощта на класическата коса. Затова в някои английски имения се налага да бъдат наемани до 50 косачи.

Първата косачка

Първата косачка е дело на английския текстилен инженер Едуин Бъдинг. Той я изобретява през 1830 г. Идеята му хрумва именно във връзка с неговата работа. Бъдинг забелязва, че може да използва принципа, по който машината изрязва стърчащите текстилни влакна. Устройството му е с дължина 48 см. Рамката е от ковано желязо, а режещата част е поставена в задната част. Задният валяк задвижва ножовете на режещия цилиндър с помощта на зъбни колела. Основната ролка на уреда на Бъдинг може да се повдига и да се коригира височината, на която се реже тревата. Окосената трева е изхвърляна напред в специална тава.

Развитието

Оттам нататък косачката започва бавно да претърпява развитие. Но това не става веднага. През 1850 г. компанията „Томас Грийн и син“ от Лийдс създава косачката, наречена Silence Messor /безшумен нож/. Машината използва верижно задвижване, което да предава мощността от задния валяк към режещия цилиндър. Това нововъведение прави косачките по-леки и по-безшумни от тези на Бъдинг. Но за сметка на това и цената им е по-солена.

Именно развитието на спортовете, практикувани на трева, дава тласък и на развитието на машините за косене. Така през 60-те години на ХIХ в. започва серийното им производство. През 1862 г. компанията „Фераби“ вече прави 8 модела и 5000 бройки годишно.

През 1868 г. в САЩ е издаден и първият патент за производството на ролковата „архимедова“ косачка “Archimedean”. Името е дадено заради това, че режещите ножове приличат на прочутия спираловиден архимедов винт.

Първата косачка за трева с парно задвижване е патентована от англичанина Джеймс Съмнър от Ланкашир през 1893 г. Уредът му използва като гориво бензин и керосин. Само че машината в никакъв случай не е така удобна за ползване. За да загрее до необходимото работно налягане са ѝ необходими по няколко часа. Но вниманието на изобретателите и компаниите вече е привлечено и напредъкът не закъснява, като през следващите няколко години се правят нови опити за усъвършенстване на машината.

Косачките през ХIХ в. са задвижвани с помощта на конска тяга. Използването на коне спира да е необходимо през 1902 г., когато се появява първата машина за косене, задвижвана от мотор, произведена от Ransomes. Тази косачка става най-разпространена до Първата световна война.

През 1918 г. излизат първите ръчни косачки с макара, а през следващата година са изобретени и косачките, задвижвани с газ.

През 1921 г. се появява и косачката на Atco, която бързо става хит и дава началото на масовото производство на тази техника, като годишно започват да се правят десетки хиляди бройки.

Днес поддръжката на градината е напълно достъпна. В Градинския център на „Стефан Вълев“ ЕООД можете да откриете удобни и практични електрически косачки на доказани производители, като DAEWOO и GARDENA, както и голямо разнообразие от инструменти, необходими за работата в градината или двора. Разбира се, предлага се и всичко за строителството и ремонта.

Още новини