Защо всички избират топлоизолация?

Стремежът ни към комфортен и изпълнен с по-малко разходи живот става все по-значителен. Всекидневно слушаме как приятели и познати са решили да направят ремонт на дома и да поставят топлоизолация за по-добра енергийна ефективност. И настъпва момент, в който се питаме какво всъщност представлява тя и дали наистина си заслужава инвестицията?

Топлоизолацията представлява многокомпонентна система, която значително намалява загубата на топлина в жилището. Тя може да бъде поставена както на външната стена на дома, така и на вътрешна. Изработва се от различни материали – стиропор, фибран, неопор и други и може да бъде положена на покрив, фасада и дори на под. Но в какво се крие причината и защо все повече хора предприемат действия по поставяне на топлоизолация?

Най-често срещаният отговор се свързва с намалената загуба на топлина благодарение на изолиращите слоеве. Топлоизолацията се използва за запазване на температурата в дома, като тя способства за намаляване на загряването на стените от яркото слънце през лятото и съответно тяхното изстудяване през зимата. Това от своя страна води до спестяване и намаляване на разходите за отопление през студените месеци и за охлаждане през летния сезон. През зимния период консумацията на енергия за отопление на жилището значително нараства, заради загубите на топлина, причинени от недобре изолиращите свойства на панелите и бетона. Това е една от основните причини да се прибегне към енергийна ефективност в лицето на топлоизолация. През топлите месеци това решение също спомага значително за намаляване на разходите за охлаждане на помещенията. Бонус при използването на изолационни материали е, че вече обшитите стени, акумулират част от топлината и продължават да затоплят помещенията за по-продължителен период от време. Те осигуряват комфорт в жилището като поддържат постоянен климат.

Друг плюс е, че поставяйки изолация, точката на конденз остава извън стената и предпазва арматурата от корозиране. Това спомага за удължаването на живота на самата сграда, тъй като ограничава разяждането на основите и проникването на влага, както и течове през стените. Изолацията също допринася значително за обновяването на облика на жилището, особено когато то е много старо или с повредена и износена мазилка по фасадата.

Монтажът на топлоизолация, значително подобрява средата на живот, елиминирайки мухъла, причинен от наличието на влага. Изолационните системи позволяват на сградата да диша отвътре-навън и в същото време имат нулева пропускливост отвън-навътре, благодарение на което се намаляват нивата на влага в жилището. Рискът от образуване на конденз също се изчезва при поставянето на обшивка.

Сред често срещаните причини за поставяне на топлоизолация са и нейните паропропускливи и шумоизолиращи свойства. Хората, живеещи в близост до натоварени пътни възли, споделят че изолирането на жилището, както и смяната на старата дограма, редуцират значително нивата на шум. Що се отнася до паропропускливостта, тя способства за пренасяне на водните пари през материалите и по този начин се осигурява по-ниска влажност.

Ползите от топлоизолацията са изключително много и заради това редица хора прибягват донея. Тя осигурява комфортна среда за живеене без загуба на топлина и образуване на влага.

Намерете подходящия за вас вариант за топлоизолация, посетете ни в магазините на „Стефан Вълев ЕООД – всичко за строителството и ремонта“ и попитайте нашите консултанти на адрес гр. Троян, ул. „Академик Ангел Балевски“ №9.