Sika – повече от 100 години традиция и иновации в строителството

От началото на новата година в магазините на Стефан Вълев ЕООД можете да намерите висококачествените продукти на водещата международна компания Sika - производител на специализирана химия за строителството и индустрията. Създадена в Швейцария преди повече от столетие, тя е лидер в разработването на материали, използвани за уплътняване, лепене, шумоизолация, укрепване и защита на носещи конструкции, индустриални подове, както и покривни и хидроизолационни системи. Цялостните решения на Sika заменят стари технологии, като болтове, нитове и заваряване, и откриват неочаквани възможности за иновации в строителството.

Ако обмисляте ремонт у дома или пък планирате изпълнението на мащабен строителен проект и имате колебания на коя марка да заложите, следващите редове са специално за вас.

Всяко начало е трудно

Макар Каспар Винклер да поставя основите на днешната Sika Group в Цюрих през далечната 1911-а, първите няколко години са много трудни за фирмата Kaspar Winkler & Co. Пробивът идва едва през 1918 г., когато Швейцарските Федерални Железници правят успешен опит да хидроизолират тунелите в участъка Готард с революционния продукт на Винклер Sika-1.Благодарение на него швейцарското железопътно предприятие успява да електрифицира тази важна връзка между Северна и Южна Европа. Впоследствие тя използва хидроизолационната добавка за строителни разтвори в още 67 тунела.

След успеха на родна земя, Винклер решава, че е настъпил моментът за развитие и на външни пазари. В резултат на това през 1921 г. в Южна Германия заработва първото дъщерно дружество с малко производствено звено, а решителният растеж в световен мащаб става факт в периода 1926 и 1928 г. Седем години по-късно Sika вече имасобствени представителства в Европа, Южна Америка и в Азия.

Десетилетия на растеж

Избухването на Втората световна война е ключов фактор за развитието на много компании и Sika не прави изключение. Произвеждани от нея добавки били използвани както за построяването на бункери в Швейцария и окупираните от Германия територии, така и за строежа на съюзнически кораби за превоз на военни части.

В историята на компанията следват десетилетия на бурни възходи и икономически кризи, чието преодоляване значително заздравява фирмения дух. Продуктовото портфолио се разраства и през 80-те години корпорацията дори навлиза в нова пазарна ниша – тази на автомобилната индустрия.

Sika днес

Към днешна дата Sika има повече от 130 дъщерни дружества в 84 страни. От 2000 г. компанията обобщава своите основни компетенции, като приоритет при разработването на продуктите е прилагането на нови технологии за решаване специфичните нужди на клиента. Основните ѝ целеви пазари са:

– Производство на бетон;
– Еластично фугоуплътняване и лепене;
– Хидроизолации;
– Покривни системи;
– Подови системи;
– Ремонт и конструктивно укрепване;
– Промишлено производство (предимно моторни превозни средства).

Sika в България

На българския пазар швейцарската корпорация присъства от 2002 година чрез дъщерното си дружество Сика България ЕООД, чиято основна дейност е да предлага иновативни продукти и системи, пълнотехническо обслужване и подкрепа на партньори и клиенти с фокус върху инфраструктурните проекти, хидротехнически съоръжения, обекти в енергетиката, както и строителството на логистични центрове и производствени мощности. Сред големите референтни проекти, в които дружеството взима участие, са летище София, автомагистрала „Люлин“, Дунав мост 2 Видин - Калафат, зала „Арена Армеец“, изграждането на виадукт край ГКПП Маказа, както и на прилежащата инфраструктура на тунел „Тодора“ край Лясково.

Същевременно компанията предлага висококачествени дистрибуторски и „Направи си сам“ материали, съобразени с изискванията на пазара на дребно. Асортиментът обхваща продукти, приложими върху различни повърхности и материи, като всеки от тях е специално разработен да запазва свойствата си във времето и да издържа на атмосферни влияния.

Наред с безкомпромисното качество и надеждност, Sika Group AG налага строга политика за опазване на околната среда като спазва всички изисквания и задължения за съставки, съобразно REACH – новото законодателство на ЕС за химичните вещества.

С дълголетни традиции, иновативно мислене, грижа към клиента и приятелско отношение към природата, Sika e надежден партньор, на който можете да се доверите за осъществяването и на най-смелата си архитектурна идея.

Готови ли сте да се впуснете в приключението?