Правилното осветление в дома

Ремонтът на жилището често се ограничава само до промяна на вътрешния интериор или поставяне на изолация, но понякога това не е достатъчно. Осветлението в дома е от огромно значение, защото може да промени изцяло външния вид на помещенията. То не само трансформира естетически дома, но притежава и чисто психологически характер. Светлината ни кара да се чувстваме щастливи, докато тъмнината ни потиска. Тя оказва влияние също на всички физиологични процеси в организма. Неправилното и недостатъчно осветено помещение натоварва очите, влошава зрението и предизвиква умора. Но освен да ни помага психологически и физиологически, правилната светлина създава приятна атмосфера в дома ни, прави го приветлив и комфортен, а не студен и отблъскващ. И за да почерпим от всички плюсове на добрата светлина е необходимо да планираме правилно осветяване на жилището.

Помещенията в дома имат различно предназначение и в това се корени и нуждата от специално осветяване. Стаите, предназначени за почивка не се нуждаят от много ярка светлина, за разлика от всекидневната и кухнята. Това не означава, че там трябва да се слагат много на брой лампи на произволни места, а напротив – трябва да се оптимизира процесa, чрез поставяне на правилните такива! За целта е необходимо да правим разлика във вида на осветление. Според източниците на изкуствена светлина, то може да бъде три вида:

  • Насочена светлина – Това е осветление от настолни лампи или такива, чиито лъч пада директно върху мястото, което трябва да се освети.
  • Осветление, което подчертава някоя особеност на помещението – То се използва предимно над масата за хранене, в гардероби или над картина, на която искаме да акцентираме;
  • Равномерно разпръсната светлина – Тя намалява резките контрасти между осветеното място и сянката като за целта се използват обърнати нагоре лампиони, както и висящите от тавана полилеи;

За максимална полза от осветлението в различните стаи е най-добре да се комбинират предимствата на непряката и пряката светлина. Но как да разположим осветителните тела на най-правилното място е въпрос, чийто отговор се крие в предназначението на даденото помещение. За всяка част от дома важат конкретни правила за поставяне на лампи, така че да се извлече максимална полза и да се редуцира броя на вградените тела.

Осветлението в дневната

Това е помещението, в което прекарваме по-голяма част от времето си, когато сме у дома и за това е необходимо то да е уютно и приятно. Препоръчително е да се използва голям полилей, разположен в центъра на помещението, но ако квадратурата на стаята е по-голяма е възможно светлината да не достига до всички части. Тук на помощ може да се притекат допълнително вградени лунички или лампи с абажур. Друго класическо решение за повече светлина си остават свещите, които придават и неповторима атмосфера.

Светлината в кухнята

За тази стая е абсолютно недостатъчна централната лампа на тавана. Тук трябва да се планира също допълнително осветление, като например помощни луни или халогенни лампи под горните шкафове, които да осветяват плотовете. Също така е препоръчително цветовете на шкафовете в кухнята да не са тъмни, а вратичките да са с матово стъкло, а не плътни. Светлината в кухнята трябва да е също толкова ярка, колкото в дневната.

Осветлението в спалнята

При избирането на осветителни тела за спалнята и детската стая не е особено добро решение да се залага само на полилей, защото той служи за „ориентир“ в стаята. Важно е да се предвидят нощни лампи, защото те предоставят достатъчно комфорт и светлина за четене преди сън. Също така наличието на тоалетка за гримиране предполага поставянето на поне две лампи около нея за по-добра осветеност.

Светлината в банята

За предпочитане е в банята да влиза естествената светлина, но ако няма прозорци, то тогава трябва да се постигне подобен ефект, чрез използването на осветление от обкръжаващата светлина. За тази цел се използват лампи разположени по стените или светлини на тавана. Ефектът, който трябва да се постигне е осветяване без ясен източник. При избирането на тела за осветление не трябва да се пренебрегва и сигурността, защото комбинацията между електрически ток и вода може да бъде опасна.

В заключение можем да кажем, че правилното осветяване на жилището е също толкова важно, както подмяната на интериора или козметичните ремонти. Не трябва да пропускаме добрата светлина в дома, защото ни помага да се чувстваме много по-уютно и комфортно, както и ни кара да сме по-щастливи и спокойни.

Посетете шоурума на „Стефан Вълев“ ЕООД в гр. Троян, ул. „Академик Ангел Балевски“ №9 и попитайте нашите консултанти за подходящите осветителни решения за вашето жилище.