Душът и ремонтите

Банята е едно от най-използваните помещения в един дом, за това и ремонтът там е задължителен на няколко години. Понякога, поради финансови причини, хората предпочитат подмяната на различните части да става постепенно.
Най-често, обаче, се налага да обръщаме внимание на една по-конкретна и особено важна част от банята – душът.
Както всяка друга ВиК част, душът също има нужда от ремонт или дори смяна. Как да разберем, че това време е дошло? Има няколко много очевидни „симптома“ – когато спрете водата, но тя продължава да тече известно време. Също така, когато кранчетата на водата стават по-трудни за въртене, това означава, че е време да вземете мерки. Не се колебайте да попитате специалистите ни в шоурума на „Стефан Вълев“ ЕООД за най-доброто решение.

Какво точно може да се повреди в един душ?
Хубаво е да сте запознати добре с със структурата на душа, за да може да локализирате проблема; но и не е нужно да сте експерт в ремонтирането и специалист по ВиК, за да се справите с по-леките аварии. Все пак преценете сами дали ще се справяте сами с подходящите за тази цел инструменти или ще потърсите помощ от професионалист, което със сигурност спестява време и нерви.

Какво е важно да знаем?
Има няколко елемента, които могат да се повредят и те се намират както в душа, така и в батерията. Това са ръкохватки, уплътнения, вентили, маркучи, преходници, глава за батерия и др.
Представете си ситуация, в която си взимате душ след тежък работен ден и изведнъж маркучът, който се свързва с батерията, се пропуква, а това води до спадане на водното налягане. Пределно ясно е, че ще го смените с нов, а това може да стане още в същия момент, ако случайно ви се намира резервен под ръка. За щастие, това е ремонт, с който всеки може да се справи и без „помощ от приятел“.
Нека повторим тази ситуация с влизането в банята за освежаване след работа и в този момент осъзнавате, че питата или слушалката на душа се е запушила. Започва да тече неравномерно, а това успешно може да влуди и най-спокойния човек. Тук има една добра новина – решението може да бъде и само почистване.
Плъзгачът също може да бъде много дразнещ проблем. Ако разполагате само с душ-слушалка и тя започва да се върти или да се смъква надолу докато се къпете, значи определено имате нужда от подмяна на плъзгач. Непостоянното налягане на водата и честата му употреба водят до амортизацията му.
Ако сте си мислили, че малките и изнервящи проблеми са приключили тук – ще споменем и превключвателите. Решили сте, че искате да си измиете косата, а това става невъзможно, когато превключвателят не иска да изпълни предназначението си и да пусне водата да тече през душ-питата. Знаем добре тази мъка, все пак, на кой ли не му се е случвало. Това отново е един от дребните елементи, които, се амортизират поради честа употреба.
Друг по-лесен за отстраняване проблем са ръкохватките. Износването при тях става най-бързо, защото влизат в употреба по-често. Те могат да бъдат с каучукови или с керамични механизми. Друга особеност при тях е, че могат да са както два смесителя (топло и студено), така и едноръкохваткови. От скоро се е появил и нов модел на пазара - термостатичен смесител. Той разполага с две ръкохватки - едната е за налягането на водата, а другата за температурата. За отстраняването на проблема с износването ни е нужна само новата част и малко свободно време. Не, че омаловажаваме този ремонт – наричаме го „лесен“, тъй като не се налага спирането на водата от главния кран.
За сметка на това, колкото и хубаво да си живее човек, все някога идва времето за подмяна на батерията. За разлика от другите „леки“ ремонти, този изисква малко повече умения. Важно е да знаем, че ако не разбираме от това, с което сме се захванали, по-добре да викнем на помощ професионалист. Нека сме спокойни, че работата е добре свършена.
Естествено, независимо дали искате да отстраните дребен проблем или сте решили, че е време да направите цялостен ремонт на своята баня, заповядайте в шоурума на "Стефан Вълев" ЕООД в гр. Троян, ул. „Академик Ангел Балевски” № 9.